Javna rasprava o Kolubari B: Ponovo bez dijaloga

zagađenje vazduha
Photo: Pixabay

Prethodno odložena javna sednica o Nacrtu prostornog plana za izgradnju termoelektrane Kolubara B održana je u ponedeljak, 14. septembra i prekinuta nakon sat vremena. Na sednici su se pojavili građani i predstavnici organizacija civilnog društva koje su uložile brojne primedbe na nacrt. Međutim, predstavnici Ministarstva građevinarstva, soabraćaja i infrastrukture napustili su sednicu bez objašnjenja i najave novog datuma za održavanje.

O pogubnom uticaju koji bi izgradnja ove termoelektrane na ugalj imala na životnu sredinu, zdravlje građana Srbije, ali i ekonomiju i energetski sektor, pisali smo kada su službeno uložene primedbe na nacrt plana izgradnje, a sednica na kojoj je trebalo da otpočne javna rasprava odložena zbog epidemiološke situacije. Više o tome na ovom linku.

Sednici zakazanoj za novi datum prisustvovale su predstavnici Beogradske otvorene škole i RERI-ja, koji su istakli da trenutna epidemiološka situacija, iako povoljnija nego pre dva meseca, ne dozvoljava okupljanje više od 30 ljudi u zatvorenom prostoru. Broj učesnika je prevazilazio to ograničenje. Međutim, to nije bilo opravdanje za pokušaje predstavnika ministarstva da iz rasprave isključe okupljene građane.

Osim toga, nakon otvaranja sednice zabeleženi su proceduralni propusti.

„Predstavnici Ministarstva, koji su zaduženi za sprovođenje ovog upravnog postupka uopšte nisu vodili zapisnik, niti unosili primedbe zainteresovane javnosti“, naveo je RERI u saopštenju povodom događaja.

„Mirko Popović iz RERI-ja insistirao je da mu predsedavajući odgovori na pitanje ko vodi zapisnik i zašto se zapisnik ne vodi. Advokat Sreten Đorđević je zatražio izuzeće predsedavajućeg, kao i da njegov zahtev uđe u zapisnik. Međutim, zapisnika nije bilo, a predsedavajući je odbijao da odgovori na pitanja građana“, objašnjeno je u saopštenju.

Sednica je prekinuta nakon sat vremena, kada su predstavnici ministarstva napustili prostoriju bez službenog završetka sednice i najave novog datuma.

„Zahtevamo od organa vlasti da prestanu sa pokušajima sprovođenja javnih rasprava, uprkos trenutnoj epidemiološkoj situaciji i riziku koji organizacija ovih događaja nosi po sve učesnike. Smatramo da trenutna epidemiološka situacija ne može biti izgovor za ograničavanje prava javnosti da bude blagovremeno informisano i da učestvuje u procesima donošenja odluka u oblasti zaštite životne sredine, te predlažemo svim nadležnim organima vlasti da ove procese obustave dok se za njih ne steknu uslovi koji garantuju slobodu učešća javnosti sa jedne, i bezbednost svih učesnika sa druge strane“, istakla je Beogradska otvorena škola u saopštenju.

Podsetimo, BOŠ, RERI i CEKOR su u nacrtu Plana područja posebne namene za izgradnju termoelektrane Kolubara B i izveštaju o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu pronašli brojne tehničke propuste, kontradiktornosti i manjkavosti, zaključivši da je izveštaj neophodno odbaciti jer nije izrađen u skladu sa zakonom i interesima građana Srbije.

Budi u toku!

Prijavi se za naš bilten i budi u toku sa najnovijim vestima, akcijama, konkursima i obukama iz oblasti zaštite životne sredine.