Mreže OCD

Koalicija 27

Koalicija 27 zagovara i podstiče učešće javnosti u procesu pristupnih pregovora Republike Srbije sa Evropskom unijom i predlaže rešenja koja će doprineti zaštiti i unapređenju životne sredine i kvalitetu života građana. Koaliciju 27 osnovale su 2014. godine organizacije civilnog društva prvenstveno radi monitoringa i doprinosa pregovorima u Poglavlju 27. 

 

Organizacije udružene u Koaliciju 27 su: Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Centar za unapređenje životne sredine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Inženjeri zaštite životne sredine, Jedan Stepen Srbija, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN), Mladi istraživači Srbije i Svetska organizacija za prirodu (WWF).

Natura 2000 Resursni centar Srbije

Natura 2000 Resursni centar Srbije je mreža organizacija koje se bave zaštitom prirode. Glavni cilj ove mreže je očuvanje biološke raznovrsnosti na teritoriji Srbije kroz primenu evropskog zakonodavstva. Fokus njihovih aktivnosti je povezivanje, podrška i razvoj organizacija koje bi kao ravnopravni partneri, u saradnji sa drugim institucijama i organizacijama, radile na uspostavljanju mreže NATURA 2000 u Srbiji. 

 

Ova mreža bi funkcionisala u sklopu veće evropske Natura 2000 mreže koja pokriva brojna zaštićena prirodna područja u Evropi. Natura 2000 RCS osnovana je 2009. godine i broji 56 organizacija članica sa teritorije cele Srbije. Sekretarijat ove mreže je u Mladim istraživačima Srbije.

Zelena stolica

Zelenu stolicu čini preko 60 organizacija koje se bave zaštitom životne sredine. Osnovana je sa idejom stalnog učešća predstavnika civilnog sektora na sednicama Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije. To pravo se ostvaruje na osnovu člana 63. Poslovnika o radu Narodne skupštine koji se odnosi na rad Odbora: „Odbor može da omogući prisustvo, odnosno učešće predstavnika građana i udruženja građana na sednici Odbora u raspravi o određenim pitanjima iz oblasti zaštite životne sredine”. 

 

Mreža je osnovana 5. juna 2013. godine na inicijativu sedam organizacija civilnog društva.  Radom mreže rukovodi Koordinacioni tim Zelene stolice koji čine tri organizacije civilnog društva: Mladi istraživači Srbije, Centar modernih veština i Beogradski fond za političku izuzetnost.

Zelena lista Srbije

Zelena lista Srbije je mreža lokalnih ekoloških organizacija koje javnim zastupanjem, obrazovanjem, informisanjem i podsticanjem aktivizma građana doprinose očuvanju prirodnih resursa i kvalitetu života građana Srbije. “Zelena lista Srbije” od 2015. godine deluje kao formalni Savez ekoloških udruženja, sa sedištem u Novom Sadu. 

 

Savez svoje aktivnosti sprovodi na teritoriji Republike Srbije, a registrovane članice mreže su: Centar za održivu budućnost “Zelena zona” iz Knjaževca, Društvo mladih istraživača “Bor” iz Bora, Eko klub “Zeleni putokazi” iz Raške, Ekološki pokret “Moravski orašak” iz Trstenika, Ekološki pokret “Bela breza” iz Kruševca, “Inženjeri zaštite životne sredine” iz Novog Sada, Odred izviđača “Zavičaj 1093” iz Vranja, “Porečje – Vučje” iz Vučja i “Zeleni krug “ iz Novog Sada.