Zelena stolica na skupštinskom odboru o predlogu Zakona o zaštiti od buke

Predlog Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini usvojen je na petnaestoj sednici Odbora za zaštitu životne sredine, održanoj 4. oktobra 2021. godine u Domu narodne skupštine. Sednici su prisustvovale i predstavnice mreže Zelena stolica, Ivana Jovčić iz Centra za unapređenje životne sredine i Asja Francisti iz Mladih istraživača Srbije.

Na sednici, pomoćnica ministarke za zaštitu životne sredine, Aleksandra Imiširagić Đurić, predstavila je predlog Zakona. Jedan od glavnih ciljeva njegovog donošenja jeste unapređenje sistema zaštite od buke i primena mera zaštite, kao i usklađivanje sa direktivama Evropske unije, predviđenih Poglavljem 27.

Osim što će se novim zakonom buka preciznije definisati sama buka, njeni potencijalni izvori i granične vrednosti, ujedno se predviđa i pristup javnosti svim relevantnim informacijama vezanim za buku i mere zaštite. Poseban fokus biće na zaštiti od buke iz ugostiteljskih objekata, uz proširivanje ovlašćenja nadležnih institucija da sprovode mere zaštite. Nadležnosti u ovoj oblasti deliće se između Ministarstva zaštite životne sredine, Agencije za zaštitu životne sredine, pokrajinskih institucija i lokalnih samouprava. Zakon propisuje i izradu strateških karti buke, akustično zoniranje i utvrđivanje načina korišćenja tih područja.

Predstavnica Zelene stolice, Ivana Jovčić, ukazala je na propust u Čanu 39, koji ne definiše sankcije za lokalne samouprave koje ne dostavljaju Agenciji za zaštitu životne sredine godišnje izveštaje o monitoringu buke, što je bio čest problem i u okviru zakona koji je trenutno na snazi.

U diskusiji je učestvovao poslanik Gojko Palalić. Članice i članovi Odbora odlučili su da predlože Narodnoj skupštini da prihvati predlog Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini.

Čitav tok sednice sa prezentacijom možete pogledati OVDE.

Budi u toku!

Prijavi se za naš bilten i budi u toku sa najnovijim vestima, akcijama, konkursima i obukama iz oblasti zaštite životne sredine.