Zelena lista Srbije: Kroz Zeleni karavan rastemo i krećemo u novom pravcu

zelena lista srbije

Pre više od 10 godina, grupa organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, započela je projekat “Oplaneti se”. Projekat je imao za cilj da upozna građane sa principima i načinima reciklaže i odgovornog upravljanja otpadom – i vremenom je postao svojstven brend, uz projekte koji su se u nastavcima odvijali iz godine u godinu. Od 2015. godine, saradnja ovih organizacija je formalizovana kroz osnivanje mreže “Zelena lista Srbije”. 

Projekat “Oplaneti se” nastavlja se ove godine na dva koloseka – a u okviru EKO-SISTEM programa, Zelena lista Srbije imaće priliku da radi na sebi, svom brendu i budućim planovima. O tome razgovaramo sa predsednikom Mreže, Markom Vukomanovićem. 

Zelena lista je neraskidivno povezana za projektom “Oplaneti se” koji sada već ima tradiciju – i ovaj projekat u okviru EKO-SISTEMA je sada nastavak te priče. 

Oplaneti se” projekat smo počeli pre više od decenije i on se odvijao u nastavcima, da tako kažem – i vremenom su postali brend Zelene liste Srbije. To su ideje koje smo oblikovali tada i prenosili kroz naredne “Oplaneti se” projekte, i po tome smo postali poznati. Međutim, taj projekat smo nekih godina imali, nekih nismo, ljudi su dolazili i odlazili – i sada je prilika da se konsolidujemo. Ove godine nastavljamo tu priču kroz dva “Oplaneti se” projekta – prvi “Za zeleni dijalog” i drugi, koji radimo kroz EKO-SISTEM program, “Zeleni karavan”. 

Koje aktivnosti ćete imati u okviru ovog projekta?

Kroz “Za zeleni dijalog” ćemo se baviti zagovaranjem zelenih politika, a “Zeleni karavan” će nam biti prilika da izgradimo svoje kapacitete kroz proširenje i planiranje. Kad gledamo geografsku pokrivenost Zelene liste Srbije, gravitiramo ka istoku Srbije i imamo aktivnosti u Vojvodini – imamo dve organizacije iz Vojvodine i ostalo su Bor, Knjaževac, Niš, Vranje. Treba nam organizacija iz centralne i zapadne Srbije i još organizacija iz Vojvodine. Osim priključivanjem novih članica, bavićemo se i novim strateškim pravcem Zelene liste. Do sada nam je glavna tema oko koje smo se okupljali bila upravljanje otpadom – želimo da proširimo svoje aktivnosti i na cirkularnu ekonomiju, oslanjajući se na iskusnije organizacije u toj oblasti, poput Inženjera zaštite životne sredine iz Novog Sada. 

Krenućemo od analize realizacije javnih politika upravljanja otpadom u lokalnim sredinama, a planiramo i organizovanje nacionalne raspravu o cirkularnoj ekonomiji. Naravno, kao i u svakom “Oplaneti se” projektu, aktivnosti će biti praćene i kampanjom usmerenom na građane. 

Vi ste na EKO-SISTEM programu trenutno jedina formalna mreža, ali i sami ste spomenuli da je nivo vaših aktivnosti varirao s godinama – nekih godina nike bilo projekata, smenjivale su se organizacije. Brojni su izazovi. Zbog čega mislite da je ipak bitno insistirati na tom umrežavanju?

U radu mreža je uvek najveći izazov pronaći zajednički glas, to je preduslov za dalji rast i razvoj mreže. Mi imamo 11 organizacija, logično je da svako ima neko svoje mišljenje i viziju o različitim temama. Kompromis je najveći izazov – šta ćemo da radimo, kako se predstavljamo, na šta se fokusiramo u budućnosti. Potom, organizacije imaju različite kapacitete – neke imaju resurse da vode priču, neke ne mogu da isprate taj tempo. Ovaj projekat je prilika da malo zastanemo, vidimo ko je tu, ko nije, ko želi da ostane deo mreže, a ko sebe vidi u nekim drugim aktivnostima. Istovremeno ćemo imati priliku da poslušamo one koji već neko vreme žele da postanu deo naših aktivnosti. 

Zašto verujete da je svima nama potrebna Zelena lista Srbije i šta je ono što želite da postignete na neke duže staze?

Zelena lista Srbije neguje priču na lokalu. Ona je idealna platforma za sve naše organizacije da budu vidljivije, da se udruže i da tako čak i sa lokala mogu da utiču na neke događaje i odluke na nacionalnom nivou. To nam je u stvari i glavna misija, da približimo međusobno organizacije koje rade na istim ciljevima, ali u različitim uslovima, da razmenimo iskustva – da približimo organizaciju iz Niša onima u Beogradu ili u Boru. Organizaciju iz Niša koja aktivno radi na zaštiti voda, organizaciju iz Bora se bori protiv rudarskog otpada i zagađenja vazduha. Znači nekim organizacijama je potreban taj nacionalni nivo, a nacionalnom nivou je potrebno pokazati kako stvari izgledaju na lokalnom nivou.

***

Projekat “Oplaneti se: Zeleni karavan” sprovodi se u okviru EKO-SISTEM programa osnaživanja mreža, koji realizuju Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska. O Zelenoj listi Srbije i njenim aktivnostima možete se informisati na OVOM LINKU.

Budi u toku!

Prijavi se za naš bilten i budi u toku sa najnovijim vestima, akcijama, konkursima i obukama iz oblasti zaštite životne sredine.