U radionicama pravljenja novogodišnjih ukrasa učestvovalo 400 đaka

Tokom nedavno završene kampanje „DOBRO DRVO“ u okviru EKO-SISTEM programa, koja je bila posvećena angažovanju zajednice na očuvanju biodiverziteta i suočavanju s klimatskim promenama, postigli smo sjajnu saradnju sa mladim ekolozima širom Srbije.

U nedeljama pred zimski raspust, od 11. do 29. decembra 2023. godine, organizovali smo niz edukativnih radionica u osnovnim školama širom Srbije. Ove radionice, sprovedene u saradnji sa organizacijama civilnog društva koje su podržane kroz EKO-SISTEM program podrške, imale su za cilj da decu nauče o vitalnoj ulozi šuma i kako pravljenje novih i jedinstvenih ukrasa od već korišćenih materijala može da doprinose ne samo lepoti praznika, već i ublažavanju klimatskih promena.

U edukativnim radionicama učestvovalo je 400 učenika i učenica iz 13 osnovnih škola širom Srbije: OŠ „Takovski ustanak“ iz Takova, OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Maglića kod Bačkog Petrovca, OŠ „Nikola Tesla“, OŠ „Žarko Zrenjanin“ i OŠ „Jožef Atila“ iz Novog Sada, OŠ „Rade Dodić“ iz mesta Milutovac kod Trstenika, OŠ „3. oktobar“iz Bora, OŠ „Dimitrije Tucović“ Kraljevo, OŠ „Stevan Jakovljević“ Paraćin,  OŠ „23. oktobar“ Sremski Karlovci, OŠ “Stanislav Sremčević” i OŠ „Jovan Popović“ iz Kragujevca i OŠ „Desanka Maksimović“ iz Gornjeg Milanovca.

Đaci su imali priliku da se kroz kreativni rad upuste u svet cirkularne ekonomije. Doneli su materijale od kuće, izrađivali novogodišnje ukrase od materijala kao što su drvo, papir, tekstil i staklo.  Kroz praktičan rad stekli su i znanja o važnosti očuvanja šuma, kako produžiti život drveću i takođe, usvojili znanja na koji način promena navika može da utiče na održivost. Smanjenje kupovine novih ukrasa postaje deo njihove svesti, a uvideli su i kako kroz reciklažu mogu dati novi život postojećim materijalima. Ovakav pristup ne samo da štedi resurse, već i pokreće svest i podstiče odgovorno ponašanje prema prirodi.

Motivaciona poruka „Sačuvaj šume i uživaj u praznicima. Jer svako drvo je DOBRO DRVO“ je dobila i svoj produžetak, jer se kampanja nastavila nizom inicijativa koje su proizašle iz radionica s decom od kojih je jedna i sadnja jelki sa busenom.

Posebno nas raduje smo što smo zajedno sa mladim ekolozima stvorili pozitivnu energiju koja nas vodi ka održivijem svetu.

Pogledajte atmosferu sa radionica u priloženoj galeriji i pridružite se našoj zajednici koja aktivno deluje za biodiverzitet i ublažavanje klimatskih promena.