Prudruži se kampanji DOBRO DRVO

Pokrećemo novogodišnju kampanju „Sačuvaj šume i uživaj u praznicima. Jer, svako drvo je DOBRO DRVO“ zajedno sa parnerskim organizacijma u okviru EKO-SISTEM programa.

Praznici su vreme kada se često ponesemo i poklanjamo/kupujemo i više nego što nam je potrebno, ne razmišljajući o uticaju naših poklona, ukrasa i dekoracije na biodiverzitet, a samim tim i na klimatske promene.

Potražnja za novim resursima podstiče krčenje šuma, menja načine korišćenja zemljišta i uništava prirodna staništa na celoj planeti. Kumulativan učinak ekonomskog modela u kojem planiramo, proizvodimo, upotrebljavamo i zatim bacamo umesto da ponovo upotrebimo ili recikliramo, proizveo je neželjene propratne efekte. Samo za potrebe obeležavanja Nove godine i Božića, prosečno se emituje 650 kg ugljen-dioksida po osobi, što je 5,5 % od ukupnog godišnjeg karbonskog otiska.

Imajući u vidu ove alarmante podatke odlučili smo da, u okviru EKO-SISTEM programa, pokrenemo kampanju kojom želimo da podignemo svest  i  angažujemo zajednicu na očuvanju biodiverziteta i sprečavanju klimatskih promena. 

Posetite stranicu DOBRO DRVO gde ćete pronaći više informacija i uputstvo kako možete da se priključite online delu kampanje #dobrodrvo, koja traje od 20 – 28. decembra 2023.godine.

Svi možemo da uradimo MALO tokom praznika i da utičemo PUNO. I ne samo tokom praznika, nego i posle njih.

Sačuvaj šume i uživaj u praznicima. Jer, svako drvo je DOBRO DRVO.

Ove aktivnosti deo su programa EKO-SISTEM koji sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska.