Povodom otvaranja Poglavlja 27 simboličan poklon resornim ministarkama

Koalicija 27 ocenila je da Srbiju nakon otvaranja pregovaračkog Poglavlja 27 u životnoj sredini čeka ozbiljan posao, kao i da ovaj pomak nije opravdan dosadašnjim rezultatima Vlade Srbije. 

Koalicija 27 je ovu priliku obeležila simboličnim poklonom za ministarku zaštite životne sredine Irenu Vujović i ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović, predavši im osam godišnjih Izveštaja Koalicije 27, koji sadrže analize i preporuke za reforme u ovoj oblasti. Time je ova mreža organizacija ukazala na nagomilane probleme u životnoj sredini, kao i isključivanje civilnog društva, stručne javnosti i građana iz procesa odlučivanja.

Nama tek predstoji teži deo posla da bismo dostigli standarde životne sredine i zatvorili Poglavlje 27. Pritom ne smemo da zaboravimo da javnost i dalje nije videla pregovaračku poziciju Srbije, i da mi ne znamo o čemu pregovaramo, na šta smo se obavezali i koliko će zatvaranje Poglavlja 27 da košta. Ovo je idealna prilika da Ministarstvo zaštite životne sredine skine prašinu sa preko 1600 stranica tog dokumenta i saopšti građanima šta je njegov sadržaj”, istakla je izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije, Tanja Petrović.

U oblasti životne sredine i klimatskih promena Srbija je do sada ostvarila značajan napredak u usvajanju evropske legislative, ali njena implementacija neretko izostaje. Problemi koji nastaju kao rezultat toga direktno utiču na uslove života i zdravlje građana Srbije.

Srbija je među prvih pet zemalja na evropskom kontinentu po izloženosti građana zagađenju vazduha. Zbog nesanitarnog odlaganja otpada i divljih deponija, suočavamo se sa zagađenjem zemljišta, površinskih i podzemnih voda i požarima na deponijama. Više od 85% otpadnih voda odlazi u naše vodotokove bez ikakvog tretmana – Dunav je naša kanalizacija. Povrh svega toga, ponovo je pomeren rok za primenu Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, što najvećim zagađivačima u Srbiji, industrijskim postrojenjima, daje dozvolu da još tri godine nastave da zagađuju bez posledica. Dakle, zakon je prilagođen zagađivačima, umesto da budu kažnjeni”, upozorila je Mirjana Jovanović iz Beogradske otvorene škole.

Predstavnici Koalicije 27 istakli su da konačni cilj, zatvaranje Poglavlja 27, zahteva suštinsku i praktičnu opredeljenost Vlade Srbije ka dostizanju evropskih normi u oblasti životne sredine i klimatskih promena, kao i da je ovaj trenutak dobra prilika da se ovom procesu priđe odlučnije, uz praćenje i merenje rezultata koje očekujemo da bismo imali zdravu životnu sredinu.

Ta opredeljenost bi se jasno pokazala kroz unapređenje kapaciteta državne i lokalne samouprave u oblasti životne sredine, ustaljeno finansiranje u ovoj oblasti i efektivnu uključenost svih sektora, stručne javnosti i organizacija civilnog društva u razvoj i primenu politika životne sredine. Sa postojećim kapacitetima i načinom rada ne možemo da završimo sav posao i zatvorimo Poglavlje 27 – to je kao da smo izašli na fudbalski teren sa 6 igrača i nadamo se da će neko dati gol”, ocenio je Goran Sekulić iz WWF Adria.

Koalicija 27 poručila je da je u narednim mesecima važno videti konkretne korake ka ciljevima zadatim Poglavljem 27, te da će u suprotnom, otvaranje Klastera 4 i Poglavlja 27 ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Pres konferencija Koalicije 27 povodom otvaranja Poglavlja 27 može se odloženo gledati na OVOM LINKU.

Budi u toku!

Prijavi se za naš bilten i budi u toku sa najnovijim vestima, akcijama, konkursima i obukama iz oblasti zaštite životne sredine.