Počinje četvrti ciklus EKO-SISTEM program podrške

Odabrano deset projekata koji će biti podržani kroz četvrti ciklus EKO-SISTEM programa.

Program EKO-SISTEM u svoj centar stavlja mreže organizacija koje se bave životnom sredinom. Poštujući sve dugogodišnje napore, kako organizacija tako i raznih donatora, da se osnuju i razviju kapaciteti mreža, a verujući u snagu zajedničkog delovanja, MIS je usmerio aktivnosti programa ka već postojećim mrežama u želji da se njihov rad uspešno nastavi. U periodu od 2021. do 2023. godine, kroz EKO-SISTEM program osnaživanja mreža podržano je 16 mreža organizacija civilnog društva koje se bave životnom sredinom, zaštitom prirode/očuvanjem biodiverziteta i/ili klimatskim promenama.

Na ovogodišnji poziv, konkurisalo je 73 udruženja građana formirajući konzorcijume u ime 17 mreža. Nakon dvofazne selekcije, kroz četvrti ciklus EKO-SISTEM programa, biće podržano 10 projekata koje će sprovoditi 40 organizacija iz 23 mesta u Srbiji. Vodeće organizacije koje će realizovati projekte u ime mreža su:

·        iRevolucija iz Valjeva – Mreža “Ekoblok”

·        Asocijacija za razvoj Ibarske doline (IDA) iz Kraljeva – Mreža OCD-a za održivi razvoj i održivu poljoprivredu

·        Forum civilne akcije FORCA iz Požege – Mreža “Ekonet”

·        PROAKTIV iz Niša – Mreža “Građani za prirodu”

·        Udruženje vlasnika privatnih šuma “Bor” iz Užica – Mreža “RAŠ Omorika”

·        Centar za unapređenje životne sredine iz Beograda – Mreža „Klimatski Forum“

·        POLEKOL iz Beograda – Mreža žena za zaštitu prirode i životne sredine

·        Pokret gorana Novog Sada – Mreža “Pošumimo Vojvodinu”

·        Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo – Gradski vatrogasni savez Kraljevo

·        Centar modernih veština iz Beograda – Mreža “Zelena stolica”

Projekti će pokriti teme poput zaštite prirode, kvaliteta vazduha, upravljanja otpadom i klimatskim promenama, a implementacija projekata počinje od juna i traje do kraja 2024. godine.

Svesni da je proces reformi u životnoj sredini ozbiljan i dugotrajan, a da se bez saradnje civilnog društva i institucija, uz stalan rad sa građanima, ne može unaprediti postojeće stanje, Mladi istraživači Srbije su programom EKO-SISTEM koji podržava Švedska, obuhvatili sve one elemente koji su bitni da se ojačaju postojeći kapaciteti mreža, ali i nadograde znanja, veštine, politike i prakse saradnje. Ova podrška pruža organizacijama civilnog društva i drugim akterima da se aktivnije uključe u reforme zaštite životne sredine i tako doprinesu njenom ubzanju.