O Zakonu o vodama treba odlučiti na referendumu

zakon o vodama

Koalicija 27 poziva građane da potpišu peticiju kojom se zahteva raspisivanje referenduma o izmenama i dopuna Zakona o vodama. Uprkos apelima preko 40 organizacija civilnog društva, među kojima su i Mladi istraživači Srbije, da se izmene i dopune povuku, Skupština Srbije je usvojila sporne izmene, kojima se predviđa uvođenje mehanizma „neposredne pogodbe“ pri davanju u zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa i za postavljanje plutajućih objekata. 

Na taj način, protivno Ustavu i zakonima Republike Srbije, otvoren je prostor za koruptivne aktivnosti, a eliminisan princip transparentnosti u raspolaganju resursima koji predstavljaju najvažnije javno dobro – vodu. O detaljima izmena i svim problemima koje one mogu doneti, pročitajte više u apelu preko 40 organizacija za hitno povlačenje izmena Zakona o vodama.

Nakon usvajanja spornih izmena, peticiju su pokrenule organizacije RERI i WWF Adria, a Koalicija 27 je jedna od organizacija koja je podržala inicijativu. Na sličnom, nedavno održanom referendumu u Sloveniji, čak 87% glasača se izjasnilo protiv izmena Zakona o vodama koje bi vodne resurse zemlje prepustile uzurpaciji bez realnih kontrolnih mehanizama. Verujući da bi građani u sličnom broju rekli NE ovakvom upravljanju prirodnim resursima, želimo da pozovemo građane Srbije da se izbore za svoje pravo da iskažu mišljenje o javnim dobrima koja pripadaju svima nama

Članom 2. Zakona o referendumu predviđeno je da građani referendumom odlučuju o pitanjima iz nadležnosti Narodne skupštine. Članom 10. istog Zakona predviđeno je da akt o raspisivanju republičkog referenduma donosi Narodna skupština na predlog najmanje 100.000 birača, što ovom inicijativom želimo da postignemo.

Podsećamo, javnost je iz procesa odlučivanja o ovim izmenama bila u potpunosti isključena – osim što je protekao bez javne rasprave, građani i stručna javnosti ni u jednoj fazi procesa nisu obavešteni o izradi ovog akta.   

Zbog toga ovom peticijom pozivamo sve punoletne građane Republike Srbije da iskoriste svoje  pravo i traže od vlasti podizanje ovog pitanja na referendumski nivo, jer – VODA JE ŽIVOT i svi imamo pravo da odlučujemo o njoj!

PETICIJA SE NALAZI NA OVOM LINKU.

Budi u toku!

Prijavi se za naš bilten i budi u toku sa najnovijim vestima, akcijama, konkursima i obukama iz oblasti zaštite životne sredine.