Nedelja eko-umrežavanja – put ka uspehu

zelena lista srbije

Više od 50 organizacija koje se bave zaštitom životne sredine učestvovalo je u Nedelji eko-umrežavanja održanoj od 12. do 16. oktobra u Beogradu. Osim sastanaka postojećih mreža nakon pauze izazvane pandemijom, ovo je bila i prilika za nova umrežavanja unutar sektora.

Sastancima su prisustvovali predstavnici organizacija koje su članice mreža Zelena stolica, Natura 2000 Resursni centar Srbije, Pošumimo Vojvodinu, Klimatski forum, Zelena lista Srbije i Mreža dobre energije. O ovim mrežama možete se detaljnije informisati na našoj stranici Mreže OCD.

Nedelja eko-umrežavanja je samo deo misije programa EKO-SISTEM da podstakne organizacije u oblasti zaštite životne sredine da intenzivnije i češće sarađuju. Reforme u ovom sektoru zahtevaju značajne finansijske resurse, ali i znanje, vreme i posvećenost. Mnoge manje organizacije, uprkos volji i entuzijazmu, često nemaju pristup takvim resursima, pa je i njihov domet delovanja ograničen. Istovremeno, veće organizacije često deluju na globalnom planu i ne uspevaju da se povežu sa građanima i organizacijama na lokalnom nivou. 

Kroz umrežavanje, organizacije svih veličina i usmerenja dobijaju pristup resursima partnera i na taj način ojačavaju svoje ljudske i finansijske kapacitete, kao i vidljivost, što vodi ka većem kredibilitetu i jačoj ulozi civilnog sektora u donošenju odluka u oblasti životne sredine. 

“Okupili smo mreže iz cele Srbije imajući u vidu da nemaju često mogućnost da se sastanu, pogotovo ako uzmemo u obzir da je većina ovih mreža neformalna,” rekla je Tijana Ljubenović iz Mladih istraživača Srbije. “Sjajno je što je došlo toliko predstavnika mreža, što su svi bili motivisani i imali dosta ideja za naredni period, a ujedno bili realni u svojim planovima i očekivanjima. Verujem da će nakon ovih sastanaka mreže nastaviti da rade i da ćemo u narednom periodu imati priliku da vidimo kako se ti planovi realizuju, što kroz zajedničke projektne aktivnosti, što kroz njihovo svakodnevno delovanje”, dodala je ona.

Jedan od najuspešnih primera umrežavanja organizacija koje se bave zaštitom životne sredine u Srbiji jeste Koalicija 27. Ova mreža nastala je s ciljem da zagovara i podstiče učešće javnosti u procesu pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom i predlaže rešenja koja će doprineti zaštiti i unapređenju životne sredine, kao i kvalitetu života građana. Podsetimo, početkom oktobra izašao je sedmi godišnji izveštaj Koalicije 27 o stanju životne sredine u Srbiji. Izveštaj, u čijem pisanju učestvuje devet organizacija, važan je izvor informacija za donosioce odluka, medije, civilni sektor, ali i same građane.

Nedelja eko-umrežavanja organizovana je u okviru programa Eko-sistem: Podrška reformama u zaštiti životne sredine, koji sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska. 

Budi u toku!

Prijavi se za naš bilten i budi u toku sa najnovijim vestima, akcijama, konkursima i obukama iz oblasti zaštite životne sredine.