Mladi istraživači Srbije u Zelenoj stolici: Uključivanje građana na lokalnom nivou

zelena stolica

Formiranje zelene odborničke grupe bilo je jedna od glavnih tema osme sednice Odbora za zaštitu životne sredine u Skupštini grada Sremska Mitrovica, u kojoj su među predstavnicima mreže Zelena stolica učestvovali i Mladi istraživači Srbije.

Osim o formiranju zelene odborničke grupe, govorilo se i o drugim temama iz oblasti zaštite životne sredine, kao što je uključivanje civilnog sektora u rad gradskog parlamenta kroz formu tzv. Zelene stolice, poslovanje Regionalne deponije Srem- Mačva, ozelenjavanje javnih površina, zbrinjavanje pesticidnog otpada, Sednica je održana 4. juna, i prva je sednica tog tipa koja je održana van sedišta Narodne skupštine. 

Narodni poslanik, Tomislav Janković, predstavio je Odboru prvu tačku dnevnog reda sednice, koja se odnosila na inicijativu za formiranje zelene odborničke grupe u Skupštini grada Sremska Mitrovica. Janković je istakao da ova sednica predstavlja zalaganje Odbora da se narodni poslanici približe problemima građana na lokalnom nivou, jer se rešenja tako lakše iznalaze. 

Zelena odbornička grupa u Gradu Sremska Mitrovica bi imala istu ili sličnu funkciju kao zelena poslanička grupa u Parlamentu Srbije. 

U narednom periodu, plan je da se evidentiraju sve organizacije civilnog društva koje bi mogle da budu deo ove grupe, potom da se kroz edukaciju i akcije na terenu intenzivira njihovo učešće u donošenju odluka.

Na sednici se govorilo i o konkurisanju grada za projekat „Održivog razvoja za sve“ platforme za lokalni dijalog, gde je upućen javni poziv za dostavljanje predloga partnerskih organizacija civilnog društva i jedinica lokalnih samouprava. Cilj je stvaranje zajedničkih inicijativa i mehanizama za aktivno učešće građana u svim procesima odlučivanja na nivou lokalnih zajednica. Takođe, projekat se fokusira i na veće učešće organizacija civilnog društva i javnosti u celom regionu Srema.

O drugoj tački dnevnog reda, odnosno o radu regionalne deponije Srem-Mačva Sremska Mitrovica, Odbor je informisao Jovan Kovačić. Ona je nastala u okviru Sporazuma o saradnji vezanog za formiranje Regiona za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom, čije su potpisnice Sremska Mitrovica i Grad Šabac. Regionalna deponija je sa probnim radom započela 2014. godine. Projekat je obuhvatao tri faze izgradnje, a do danas su od toga završene dve.

Predstavnici Zelene stolici su aktivno učestvovali na sastanku kao i u neformalnim razgovorima. Posle sednice Odbora za zaštitu životne sredine članovi Zelene stolice obišli su Galeriju Sremska Mitrovica, Carsku palatu Sirmium i Specijalni rezervat prirode „Zasavica”, gde je održana edukacija o biodiverzitetu.  

Sednica van sedišta Narodne skupštine održana je uz podršku projekta „Jačanje parlamentarne demokratije i inkluzivnog političkog dijaloga“ koji sprovodi UNDP uz podršku Švajcarske.

Budi u toku!

Prijavi se za naš bilten i budi u toku sa najnovijim vestima, akcijama, konkursima i obukama iz oblasti zaštite životne sredine.