Mladi istraživači Srbije u Koaliciji 27: Demokratičnost, odgovornost i partnerstvo

Koalicija 27

Kroz decenije rada u oblasti zaštite životne sredine, Mladi istraživači Srbije su svojim primerom promovisali ljubav prema prirodi i vrednosti poput solidarnosti, zajedništva i volonterizma. Na isti način na koji se angažujemo na volonterskim i zaštitarskim kampovima, borimo za sistemska rešenja i oblasti zaštite životne sredine i veće učešće građana u procesima donošenja odluka koje se tiču njihovog zdravlja i budućnosti. 

Ta borba je i okosnica našeg programa EKO-SISTEM u okviru kog pokrećemo razgovor o životnoj sredini sa građanima i ohrabrujemo ih ne samo da se udružuju, već i da sarađuju na višem nivou. Šta to podrazumeva? Umrežavanje, odnosno spajanje različitih udruženja građana koja imaju isti cilj. U naredne dve godine, Mladi istraživači Srbije će obezbeđivati grantove za ovakve mreže aktivne u oblasti zaštite životne sredine i pružati im podršku kroz obuke, seminare i treninge.

Znanje koje imamo i želimo da podelimo stekli smo upravo kroz rad u okviru jedne takve mreže – Koalicije 27. Koaliciju 27 čini devet organizacija koje se bave životnom sredinom – Mladi istraživači Srbije, Beogradska otvorena škola, WWF, Inženjeri zaštite životne sredine, Centar za unapređenje životne sredine, Alternativa za hemikalije – ALHem, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica, Jedan stepen Srbija i Climate Action Network Europe

“Mi smo se okupili zato što prvenstveno delimo zajedničke vrednosti, a naš rad je baziran na principima, od kojih su možda najvažniji demokratičnost, odgovornost i partnerstvo”, kaže direktorka Mladih istraživača Srbije, Tanja Petrović. 

Spajajući naša iskustva, raznovrsne ekspertize i logistiku, već sedam godina zaredom stvaramo Izveštaj iz senke o stanju životne sredine i napretku reformi u ovom sektoru. Osim javnog sektora, donosilaca odluka, Evropske komisije i medija, izveštaj kao izvor relevantnih i tačnih informacija mogu da koriste i sami građani. 

Iako ovaj vid umrežavanja nije redak, on je najčešće ograničen na pojedinačne projekte – dok je Koalicija 27 mreža koja postoji već sedam godina.

“Snagu ove koalicije demonstrira njen proizvod. Svake godine, naše i međunarodne institucije, kao i mediji i građani mogu sa sigurnošću da očekuju da će dobiti veoma jasan i sumiran, ali i detaljan prikaz koje su to najvažnije promene koje jesu ili nisu realizovane u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine”, objašnjava Jasmina Ranđelović iz AlHema.

Kako je nastala Koalicija 27, ko su ljudi iza Izveštaja iz senke i s kojim izazovima se suočava jedna mreža organizacija za zaštitu životne sredine, možeš pogledati u ovom kratkom filmu. Film je snimljen u okviru serijala “Zelene odluke” o uključivanju građana u procese donošenja odluka u životnoj sredini, koji su Mladi istraživači Srbije realizovali uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine. 

Budi u toku!

Prijavi se za naš bilten i budi u toku sa najnovijim vestima, akcijama, konkursima i obukama iz oblasti zaštite životne sredine.