Kako naši programi povezuju volontere: Od #domenejeizazov do #štanamteško

štanamteško

Prvom velikom akcijom “Šta nam teško” u 2021. godini, koja je održana sinhronizovano na šest lokacija u Beogradu, Mladi istraživači Srbije pokazali su još jednom kolika je moć zajedničkog delovanja, ali i kako različiti programi naše organizacije rade u sinergiji.

Akciju je inicirala Aleksandra Sotirović, koja je za Mlade istraživače Srbije saznala kroz kampanju “Spasimo svet – do tebe je!” u okviru programa EKO-SISTEM. Ona se tokom kampanje priključila našem #domenejeizazov, kojim smo pozvali sugrađane i sugrađanke da ukažu na probleme u svojoj životnoj sredini tako što će ih fotografisati i postaviti na Instagram. Aleksandra nam se javila sa željom da ode korak dalje i neki od tih problema reši.

Odabrali smo šest lokacija na koje su nam učesnici i učesnice izazova skrenuli pažnju – Blokovi 45 i 70 na Novom Beogradu, Voždovac, Bežanijska kosa, 25. maj i Kotež. Akciju čišćenja “Šta nam teško” smo potom realizovali u okviru našeg volonterskog programa “Mladi su zakon” koji Mladi istraživači sprovode u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije. 

Vreme nas je poslužilo, timovi okupljeni na lokacijama bili su vredni i dobro raspoloženi, a broj džakova prikupljenog otpada je na pojedinim lokacijama dosegao čak 60! Ekipama su se priključili i radnici JKP “Gradska čistoća”. Tokom #domenejeizazov, otpad i divlje deponije bili su problem koji su nam sugrađani i sugrađanke najčešće prijavljivali. 

“Iako su ovakve akcije odličan način da se pojedine lokacije očiste i izgradi motivacija da se čistoća održava, nije redak slučaj da se ta mesta vrlo brzo vrate u pređašnje stanje. U tim slučajevima, važno je da se našim naporima priključe i institucije koje će uočiti problematične tačke na koje su nam sugrađani skretali pažnju”, rekla je koordinatorka za komunikacije programa EKO-SISTEM, Asja Francisti.

Upravo će povezivanje organizacija zaštite životne sredine, građana i institucija biti jedan od fokusa programa EKO-SISTEM u ovoj godini. Dok oni ne stupe u akciju – pogledaj galeriju fotografija koje smo uslikali ovog vikenda i ukoliko želiš da se priključiš sledećoj “Šta nam teško” akciji, prati nas na društvenim mrežama ili se prijavi za naš newsletter!

Budi u toku!

Prijavi se za naš bilten i budi u toku sa najnovijim vestima, akcijama, konkursima i obukama iz oblasti zaštite životne sredine.