Održana druga konferencija u okviru EKO-SISTEM programa

Druga po redu EKO-SISTEM konferencija pod nazivom “EKO+SISTEM = DOBRO UPRAVLJANJE ŽIVOTNOM SREDINOM” održana je krajem oktobra meseca u Beogradu. Konferenciju je posetilo više od 140 predstavnika organizacija civilnog društva, stručne javnosti, lokalnih samouprava, kao i predstavnici EU Delegacije, ambasade Švedske, međunarodnih organizacija i fondacija. U susret promociji Izveštaja iz senke Koalicije 27, prvi dan EKO-SISTEM konferencije bio je namenjen mrežama organizacija civilnog društva, koje su podržane u trećem ciklusu EKO-SISTEM programa podrške, sa ciljem da se ojačaju kapaciteti mreža i organizacija civilnog društva kada je u pitanju praćenje i tumačenje godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, sa posebnim fokusom na pregovaračko poglavlje 27 (životna sredina i klimatske promene) koje je deo Klastera 4.

Tokom drugog dana EKO-SISTEM konferencije održana je promocija Izveštaja iz senke Koalicije 27 pod nazivom “Zelena agenda bez agende” za period april 2022 – april 2023 i panel pod nazivom “Izazovi u sprovođenju politika zaštite životne sredine na lokalnom nivou u Republici Srbiji” čiju si panelisti bili predstavnici/ce lokalih samouprava iz Bora i Subotice, lokalnih udruženja građana iz Vršca i Arilja i predstavnik Stalne konferencije gradova i opština.

Kada je u pitanju sprovođenje politika zaštite životne sredine na lokalnom nivou u Srbiji, postoje određeni pozitivni pomaci. Ipak, na osnovu istraživanja koje je sprovelo udruženje građana Ekološki centar „Stanište“ o finansiranju politika zaštite životne sredine na različitim nivoima upravljanja, može se zaključiti da ova sektorska politika nije prioritet za donosioce odluka u Srbiji.

Glavni zaključak oko kojeg su se svi panelisti i panelistkinje složili je da su u Srbiji dva glavna izazova u lokalnim samoupravama i dalje slabi administrativni kapaciteti i nedovoljno finansiranje što onemogućava ozbiljniju implementaciju zakonodavstva u oblasti životne sredine i praćenje implementacije zakonodavstva na lokalu.

S kakvim izazovima se susrećemo u sprovođenju politika zaštite životne sredine na lokalnom nivou u Republici Srbiji, možete pogledati na snimku panel diskusije u okviru predstavljanja Izveštaja iz Senke za Poglavlje 27.

Konferencija je organizovana kao deo aktivnosti programa EKO-SISTEM Podrška reformama u zaštiti životne sredine koju sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska.