Dostupne nove obuke Mladih istraživača Srbije

nacionalni park tara

Nova platforma za onlajn obuke Mladih istraživača Srbije pokrenuta je krajem prošle godine, a na njoj se trenutno nalazi jedanaest onlajn obuka iz oblasti zaštite životne sredine. Najnovija obuka se odnosi na pitanje koje nam sugrađani često postavljaju, a to je – kako i zašto se uključiti u proces donošenja odluka.

Kroz ovu obuku, pratimo tri dobra primera uključivanja kroz različite mehanizme. Oni podrazumevaju Zelenu stolicu, odnosno telo koje se sastoji od predstavnika civilnog sektora koji prisustvuju sednicama Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine. Drugi mehanizam jeste Koalicija 27, mreža organizacija aktivnih u zaštiti životne sredine koje već osmu godinu zaredom prate napredak reformi u toj oblasti i pišu detaljne izveštaje o stanju životne sredine u Srbiji. Na kraju, film prikazuje i primer Saveta korisnika Nacionalnog parka “Tara” u kom se nalaze predstavnici turističkih organizacija, zaštitara, vlasnici gazdinstava i drugi korisnici ovog prirodnog dobra. 

Osim filmova, uz svaku obuku je dostupna i dodatna literatura u vidu brošura, vodiča i relevantnih zakona. Pored obuke o uključivanju u procese donošenja odluka, na našem sajtu nalaze se i obuke o upravljanju vodama, upravljanju otpadom, osnovama održive urbane mobilnosti, pojedinostima Pogravlja 27 koje u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom predstavlja potrebne reforme u životnoj sredini. 

Sve obuke su potpuno besplatne – potrebno je samo da se registruješ na sajtu i možeš da počneš. Možeš ih prelaziti svojim tempom, jer su potpuno prilagođene samostalnom radu. Na kraju svake obuke polažeš test znanja, nakon kog ćeš dobiti sertifikat.

Trenutno imamo preko 1000 registrovanih korisnika iz celog regiona i kontinuirano usavršavamo platformu i dodajemo nove obuke u skladu sa potrebama i trendovima u oblasti zaštite životne sredine.

Budi u toku!

Prijavi se za naš bilten i budi u toku sa najnovijim vestima, akcijama, konkursima i obukama iz oblasti zaštite životne sredine.