Budi deo EKO-SISTEMA: Otvoren poziv za mreže udruženja građana

mladi istraživači srbije

Program EKO-SISTEM prelazi u sledeću etapu – nakon kampanje usmerene na građane i razvijanje svesti o važnosti reformi u sektoru zaštite životne sredine, Mladi istraživači Srbije se u ovoj godini okreću civilnom društvu. Danas počinju prijave za učešće u EKO-SISTEM programu osnaživanja mreža udruženja građana.

Poslednjih nekoliko godina, dogodio se veliki preokret u svesti javnosti kada je reč o zaštiti životne sredine. Teme koje se tiču kvaliteta vazduha, vode, uticaja infrastrukturnih projekata na prirodu, konačno su se probile na naslovne strane i u javnu diskusiju. Takav preokret je umnogome rezultat višegodišnjih napora civilnog sektora u toj oblasti. 

Međutim, moć civilnog sektora nije neograničena. Program EKO-SISTEM nastao je u želji Mladih istraživača Srbije da pomognu organizacijama i udruženjima u pripremama za ozbiljnije poduhvate i nove inicijative. Cilj nam je da podržimo reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva i drugih aktera u sprovođenju pravnih tekovina EU. Kroz razvoj organizacionih i finansijskih kapaciteta, ali i stimulisanje saradnje unutar sektora zaštite životne sredine, želimo da organizacijama damo pokretačku energiju potrebnu za sprovođenje reformi u ovoj oblasti.

Baš kao što mu govori ime, EKO-SISTEM program uzima u obzir specifičnu ulogu koju svako od nas igra u zaštiti životne sredine. U prvoj godini smo se fokusirali na građane – kao pojedince, ali i kao grupu koja može da se udruži i pokrene promene. Ove godine se fokusiramo na udruženja građana, odnosno njihove mreže i na taj način podstičemo saradnju i ojačavamo civilno društvo da bi zaista moglo da igra ulogu koja mu pripada u naporima da stvorimo zelenije društvo”, kaže koordinatorka programa EKO-SISTEM, Tijana Ljubenović. 

Poziv je otvoren za udruženja građana koja se bave životnom sredinom u ime formalne ili neformalne mreže posvećene nekoj od tema u okviru Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promene u pristupnim pregovornima sa Evropskom unijom. Pravila i uslovi za učešće u programu, kao i sva potrebna dokumentacija, mogu se pronaći na stranici GRANTOVI

EKO-SISTEM program osnaživanja predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode Mladi istraživači Srbije (MIS) uz podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA). Projekat je počeo u januaru 2020. godine i traje tri godine.

Budi u toku!

Prijavi se za naš bilten i budi u toku sa najnovijim vestima, akcijama, konkursima i obukama iz oblasti zaštite životne sredine.