5 saveta kako biti energetski efikasan u doba energetske krize

kako biti energetski efikasan

Svedoci smo skoro svakodnevne priče o energetskoj krizi koja nam preti pred predstojeću grejnu sezonu. Prvi hladniji dani doneli su nam i apel da u što većoj meri povedemo računa o utrošku električne energije. Vlada Srbije objavila je svoj predlog preproruka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije u cilju smanjenja uticaja potencijalne energetske krize na Srbiju.

Mi smo za vas izdvojili jednostavne i praktične savete koje možete svakodnevno da primenite u vašim domovima u cilju uštede ne samo električne energije, već i smanjenja vaših računa za struju.

   1. Na prozore i vrata možete postaviti zaptivne trake koje će smanjiti „curenje“ toplote iz prostorija. Tokom noći treba navući zavese i spustiti roletne da bi se umanjio gubitak toplote kroz staklene površine prostora. Ne treba izbegavati provetravanje prostorije, nekoliko puta dnevno provetravati prostorije uz maksimalno otvaranje prozora u trajanju od 5 minuta.
   2. Grejna tela ne treba zaklanjati nameštajem i zavesama da bi se obezbedilo slobodno strujanje vazduha oko njih. Iza radijatora postaviti reflektujuće folije da bi se što više toplote usmerilo ka prostoriji.
   3. Tokom dana maksimalno iskoristiti dnevno svetlo. Koristiti „štedljive“ ili LED sijalice umesto „običnih“, i gasiti osvetljenje u prostorijama dok niko u njima ne boravi.
   4. Električne uređaje koji su veliki potrošači struje kao što su bojler i veš mašina uključivati noću kada je „jeftina struja“. Takođe redovno čišćenje kamenca sa grejača bojlera pomoći će u smanjenju potrošnje struje, kao u uklanjanje naslaga leda iz frižidera i zamrzivača.
   5. Tokom kuvanja koristiti poklopac na posudi, a ringlu birati prema veličini posude. Rnglu i rernu isključiti 5-10 minuta pre kraja kuvanja da bi se iskoristila akumulirana toplota, a vrata rerne ne otvarati pre potrebe, jer se tako snižava temperatura za 15°C.

Bonus savet:

6.Ukoliko planirate renoviranje doma i postavljanje PVC stolarije obratite pažnjiu na broj komora rama i broj stakla. Veći broj komora i stakala obezbeđuje bolju termičku izolaciju.

U osnovi energetske efikasnosti jeste preventivno delovanje, ne samo kada je potencijalna kriza energenata u pitanju, već primarno zaštita životne sredine kroz očuvanje resursa. Neophodno je imati na umu i činjenicu da je proizvodnja električne energije sektor koji u Srbiji emituje većinu emisija GHG koji dovode do efekta staklene bašte.

Više od polovine proizvedene električne energije troši se upravo u domaćinstvima.

Ušteda i smanjenje potrošnje električne i toplotne energije direktan je uticaj na zaštitu životne sredine i smanjenje klimatskih promena, što jesu ciljevi politike zaštite životne sredine EU koje Srbija nastoji da isprati kroz poglavlje 27.

Jedan od ciljeva EU do 2030. godine jeste i povećanje energetske efikasnosti 32.5%, zajedno sa smanjenjem emisije gasova sa efektom staklene bašte minimum 40%, koji bi i Srbija trebala da dostigne.

Zahvaljujemo se Pokretu Gorana VojvodineMreži dobre energije koji su nam pomogli u pisanju ovog teksta kroz predlog saveta za uštedu energije.